Održana IV manifestacija “Šta sve umem, šta sve znam”

U organizaciji udruženja „DAJ MI RUKU“ i Osnovne škole za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju „Sava Jovanović Sirogojno“ održana je IV manifestacija „Šta sve umem, šta sve znam“ tradicionalno 19.maja u dvorištu škole. Na 12 štandova domaćini, deca i mladi sa smetnjama u razvoju, predstavili su svoje umetničke radove koji nastaju tokom rada u školskim sekcijama i na projektu „Stariji brat, starija sestra“ čiji je nosilac udruženje „DAJ MI RUKU“. Gosti iz pet osnovnih škola, UK Surčin, Istraživačka stanica Petnica, Rotary Eclub, Stari zanati, roditelji, učinili su manifestaciju bogatijom za još 10 štandova.

 

I ove godine oko 200 gostiju manifestacije imali su prilike da uživaju u bogatom programu: vrlo dinamičnom i nesvakidašnjem muzičko-scenskom nastupu učenika i nastavnika, nastupu grupe Renesans, da učestvuju u zanatskim i kreativnim radionicama, prodajnoj izložbi, pozorišno-filmskom štandu na kojem je gošća bila glumica Jana Milić. Deca i mladi, njihovi roditelji, predstavnici firmi, udruženja, vaspitači, nastavnici, studenti, itd, učili su kako se presađuje bilje, prave šeširići, pustuje vuna, kako se prave narukvice, pompon kuglice i mnoge druge aktivnosti. Za nas, najupečatljiviji utisak o manifestaciji dala je jedna mama, inače porodični psihoterapeut, naglasivši da je „način rada i odnos prema deci toliko prirodan i postignuća koja se vrednuju su samostalnost i životne veštine, neke bazične stvari koje mi često stavljamo u drugi plan“.

 

Manifestacija je od ove godine postala i deo I stručnog skupa sa međunarodnim učešćem – Inkluzija u praksi, akreditovanom u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Skup je ostvario brojne ciljeve od kojih su najznačajniji: da okupi stručnjake, istraživače i aktiviste koji se iz perspektive različitih disciplina bave edukacijom i rehabilitacijom osoba sa smetnjama u razvoju, da omogući razmenu znanja i iskustava između učesnika i unapredi praksu inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja osoba sa smetnjama u razvoju.

Velika zahvalnost saradnicima i donatorima: Rotary Eclub-u, firmi Atomic, Narodnom pozorištu, Nemanji Babić, kompanijama Marbo i KPMG, i ostalim prijateljima manifestacije.

https://www.youtube.com/watch?v=dhiWSsXl7Jg%20

https://www.youtube.com/watch?v=mPCrq3AOb98%20

Udruženje "DAJ MI RUKU"