Konkurs za učešće u projektu “Stariji brat, starija sestra 2013-2015”

UDRUŽENJE «DAJ MI RUKU» poziva studente treće i četvrte godine Fakulteta političkih nauka, odeljenja socijalna politika i socijalni rad i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju studijskog programa Specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju da se prijave za učešće u projektu „Stariji brat, starija sestra 2013-2015“. 

       Program „Stariji brat, starija sestra“ u Srbiji postoji od 1998. godine. Do sada je kroz ovaj program proslo preko 800 dece bez roditeljskog staranja i volontera, uglavnom studenata defektologije, psihologije i odeljenja za socijalnu politiku i socijalni rad. Od 2011. godine projekat se realizuje u saradnji sa osnovnom školom za obrazovanje dece ometene u mentalnom razvoju «Sava Jovanović Sirogojno» u Zemunu, udruženjem “SOCIATIVA”, Fakultetom političkih nauka i Unijom studenata socijalnog rada. Stručnu podršku projektu pružaju prof. dr Ivan Vidanović i prof. dr Miroslav Brkić.

     Misija programa je pružanje psihosocijalne pomoći deci ometenoj u mentalnom razvoju i socijalno ugroženoj deci da se što bolje socijalizuju i integrišu u socijalnu sredinu.

      Pozitivna uloga odraslog je ključna za uspešan razvoj deteta i otkrivanje njegovih potencijala, zato je glavni princip rada uspostavljanje trajnog odnos i interakcije između jednog studenta i jednog deteta u trajanju od najmanje godinu dana. Kroz edukativne, kulturno-zabavne i sportske aktivnosti kod deteta se razvija odgovornost, poverenje i briga o samom sebi i drugima. Više o projektu na sledećem linku.

U periodu 2013-2015 godine projekat uključuje studente Fakulteta političkih nauka, odeljenja za socijalnu politiku i socijalni rad i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju studijskog programa Specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju i decu uzrasta od 9-14 godina, učenike OŠ „Sava Jovanović Sirogojno“. Obuku i pripremu učesnika vrše socijalni radnici i psiholozi udruženja „DAJ MI RUKU“ i „Psihološki atelje“.

I faza PRIPREMA PROJEKTA (novembar 2013 – februar 2014)

1. Selekcija učesnika;
2. Obuka učesnika (trodnevni trening).

II faza REALIZACIJA PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI (februar 2014 – maj 2015)

1. Upoznavanje deteta i volontera;
2. Upoznavanje volontera sa socijalnom anamnezom deteta;
3. Druženje tri puta mesečno u prostorijama škole;
4. Četiri zajedničke radionice svih učesnika;
5. Jednom u dva meseca sastanci volontera i projektnog tima;
6. Ukupno 10 psihodramskih radionica.

III faza EVALUACIJA (jun 2015)

1. Evaluacija projekta od strane učesnika i supervizora;
2. Pisanje izveštaja;
3. Predstavljanje rezultata.

Obaveze volontera:

– Pravljenje individualnog programa rada koji obuhvata edukativne, kulturno-zabavne i sportske aktivnosti;
–  Druženje sa detetom tri puta mesečno
–  Vođenje dnevnika rada sa detetom;
–  Prisustvo sastancima volontera sa projektnim timom;
–  Učešće u psihodramskim radionicama;
–  Pisanje krajnjeg izveštaja;
–  Čuvanje profesionalne tajne, zaštita podataka.
Za sve dodatne informacije pišite nam na e-mail dajmirukusbss@gmail.com. 

Formular za prijavu možete preuzeti OVDE.

Molimo Vas da popunjene formulare pošaljete do 10. decembra na e-mail: office@dajmiruku.org ili dajmirukusbss@gmail.com, pod naslovom „Prijava za SBSS 2013-2015“.

Udruženje "DAJ MI RUKU"